29 Kasım 2010 Pazartesi

Uyku


Günlük yaşantımızın üçte birini uyuyarak geçiririz. Pek çoğumuz için uyku yorgun bir günün ardından başımızı yumuşak bir yastığa koymamızla başlayan, bazen ilginç rüyalarla renklenen, yedi sekiz saat sonra dinlenmiş olarak uyanmamızı sağlayan fizyolojik bir gereksinimdir. Ama gerçekten öyle mi? Sadece dinlenmek için mi uyuyoruz? Uyku beynin gelişimi, hafıza, öğrenme ve hatta bağışıklık sisteminin normal çalışması için de gerekli olabilir mi?

Bilim ve Teknik Dergisinin 2010 Aralık sayısında uyku konusunu işledim. Makale uyku konusundaki araştırmaları ile bilinen, “Temel İçgüdü”, “Vücut Isısı” ve “Doğanın Ucubeleri” adlı popüler bilim kitaplarının yazarı, “Behavioural Neuroscience” adlı bilimsel derginin baş editörü ve üniversitemizin psikoloji bölümü profesörlerinden Mark Blumberg ile yaptığım söyleşiyi de içeriyor.

Asagidaki video, makalede bahsettiğim ve narkolepsi rahatsızlığı çeken köpeklerden birine ait. Bilim insanları narkolepsi rahatsızlığı olan bu köpeklerle yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucu narkolepsiye neden olan geni keşfettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder