Bilim ve Teknik Dergisinin Eylül sayısı için çok ilginç bir konuda, “insan mikrobiomu” konusunda yazdim. Washington Üniversitesi Genom Merkezinin müdürü George Weinstock geçtiğimiz ilkbaharda fakültemizi ziyaret etmiş ve bu arada araştırmaları ile ilgi bir seminer vermişti. Konuşmasına söyle bir ifade ile başlamıştı “insan vücudu hücre sayısı açısından %90 mikroorganizmadan, ki çoğunluğu bakterilerden oluşur- ve geri kalan %10’u da insan hücrelerinden oluşur”. Bunun bir anlamı da sayı olarak kendi vudumuzda azınlıkta olduğumuz. Eğer vücudumuzda demokratik bir yönetim olsaydı bizim değil bakterilerin dediği olacaktı. Bereket mikroorganizma hücreleri insan hücresinin yüzde biri büyüklüğünde ve o yüzden simbiyotik olarak yaşadığımız bu mikroorganizmalar vücut ağırlığımızın sadece %1 veya 2 sini oluşturuyorlar. American Ulusal Sağlık Enstitüsü NIH, bu mikroorganizmaların ne oldukları ve neler yaptıklarının araştırılması için 2007 yılında “İnsan Mikrobiom Projesi” başlattı. Bu proje sayesinde her geçen gün yaşamı ortaklaşa sürdürdüğümüz içimizdeki bu dünyayı keşfediyoruz. Şimdiden öğrendiklerimiz geleceğin tıbbını değiştirecek nitelikte.
Yazımda her türlü modern tedavi metodu uygulanmasına rağmen aylarca ishalden bir türlü kurtulamayan, 27 kg ağırlık kaybedip bebekler gibi bez kullanmak zorunda kalan ve hatta tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan bir kadının bu probleminin kocasının dışkısı ile -evet yanlış okumadınız kocasının kakası ile- tedavi edildiğini yazıyorum. Bu olağanüstü sonuç içimizdeki dünyanın sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yazımı büyük bir merak ve şaşkınlıkla okuyacağınızı tahmin ediyorum.
Her zaman olduğu gibi fikir ve düşüncelerinizi paylaşmanızı bekliyorum. Bu bloğu yaşam bilimlerindeki son bilimsel gelişmeleri sizinle paylaşmak için başlattım. Bunu yaparken bir arzum da hem sizlerle iletişim kurmak hem de fikir alışverişinde bulunmak için bir forum oluşturmaktı. Fikir ve düşüncelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.
21 Ağustos 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhabalar Hocam. Bilim Teknik Dergisinde yayınlanan makalelerinizi her zaman zevkle okudum. Ancak sitenizi ziyaret edinceye kadar müzisyen kimliğinizden ve Erzurumlu olduğunuzdan haberdar değildim. GURUR DUYDUM. Videolarınızı zevkle ve hayranlıkla dinledim. Bende amatör bir Bağlamacı ve henüz yolun başında bir biyolog olarak Can-ı Gönülden bir takipçiniz oldum. Sizin gibi hocalarımızı görmek bizi dahada motive ediyor ve hedeflerimizi bu doğrultuda belirliyoruz. Çıkması gereken kitabınızı da hala merakla bekliyorum. Sinan BAYRAM - ERZURUM
YanıtlaSil